Jak se jako majitel firmy stáhnete z každodenního řízení firmy

Pracovat na firmě a ne ve firmě – tak se ve třech krocích stáhnete z každodenního podnikání jako majitel firmy!

Jako majitel firmy by vaším cílem vždy mělo být: 

„Nepracujte ve své firmě, ale na své firmě!“

Musíte tedy zautomatizovat co nejvíce obchodních procesů a předat je zaměstnancům. To vám umožní plně se soustředit na základní úkoly ve vaší společnosti . Když se vzdálíte od každodenního podnikání, máte také více volného času : více času na přátele a rodinu, dovolené a koníčky. 

Jak se vám podaří vycouvat z každodenního podnikání jako majitel firmy a ovládat svou společnost z mobilního telefonu? V tomto článku vám to vysvětlím!

Tři kroky k více času jako majitel firmy

1. Najmout zaměstnance

Bez dostatečného počtu zaměstnanců se jako majitel firmy příliš zapojujete do každodenního podnikání. První zaměstnanci by měli být přijati v oblasti backoffice (administrativa, asistentka..). To vám okamžitě vytvoří více času.

Jakmile budete mít několik zaměstnanců, můžete udělat to, čemu se říká prázdninový test . Pokud jste dva týdny na dovolené a nejste v neustálém kontaktu se svými zaměstnanci, běží i tak vaše firma podle plánu? Jak se vaši zaměstnanci vypořádávají s problémy?

Výsledky prázdninového testu nemusí být dokonalé. Jde o to najít a odstranit slabá místa . 

2. Digitalizujte komunikaci

Vnitrofiremní komunikace musí být zcela digitální . Zaměstnanci sedící ve stejné kanceláři, dokonce i u stejného stolu, musí být schopni spolu digitálně komunikovat a sdílet dokumenty nebo podobně online na cloudu. K tomu použijte software jako Slack a Google Drive, Trello apod… Digitální by měl být i nábor nových zaměstnanců a celý proces žádosti.

Pokud je veškerá komunikace digitalizovaná a vaše společnost je vzdálená , můžete také pracovat odkudkoli a nemusíte být přítomni v kanceláři. Vaše přítomnost již není nutná ke komunikaci se zaměstnanci nebo ke kontrole způsobu jejich práce. Umožňuje také přesněji sledovat procesy a v případě potřeby snadno zasáhnout. 

3. Implementujte jasné obchodní procesy

Stažení z každodenního podnikání: Mnoho majitelů firem se tohoto kroku poněkud bojí. Bojí se ztráty kontroly. Tento strach pramení z nedostatku důvěry .

Na své zaměstnance se tedy musíte spolehnout. K tomu potřebujete jasné obchodní procesy – protože zaměstnanec je jen tak dobrý, jak dobrý je proces , který má dodržovat. Procesy totiž vedou zaměstnance, nikoli manažeři nebo vedoucí pracovníci. 

Jinými slovy: Pokud mají vaši zaměstnanci jasné procesy, kterých se mohou nebo spíše musí vždy držet, vaše společnost poběží sama – ať už jste přítomni, nebo ne. 

Takto ovládáte svou firmu z mobilního telefonu

Jako majitel firmy byste měli dělat především jednu věc: Dělat důležitá rozhodnutí . Vše ostatní můžete delegovat na zaměstnance nebo automatizovat.

Některé oblasti, které nesmíte zanedbávat, když jste z velké části odešli z každodenního řízení firmy: 

  • Controlling : Jak již bylo zmíněno, sledovat nejdůležitější KPI vaší firmy. Můžete to udělat pohodlně ze svého mobilního telefonu. A případně okamžitě zasáhnout.
  • Zaměstnanci : Najímání nových zaměstnanců je činnost, která je zásadní pro budoucnost vaší společnosti. Personalisté vám pošlou výběr aplikací, vy už jen uděláte konečné rozhodnutí .
  • Management : I když se již aktivně nepodílíte na každodenním podnikání: stále jste majitelem. Komunikujte se svými podřízenými manažery/vedoucími pracovníky a ujistěte se, že vše jde podle plánu.

Závěr: Takto vystoupíte z každodenního podnikání a řízení vaší firmy jako majitel firmy

Dozvěděli jste se, jaké konkrétní kroky musíte podniknout, abyste se vzdali každodenního podnikání vaší společnosti: Najměte zaměstnance, digitalizujte interní komunikaci a vytvořte jasné obchodní procesy, které mohou vaši zaměstnanci použít jako orientaci a plnění pracovních činností a úkolů.

Tím se dostanete do bodu, kdy budete muset dělat jen ta nejdůležitější rozhodnutí . Najednou budete mít mnohem více času na skutečně důležitou práci na vaší firmě: firemní vizi. A z vaší nové svobody bude těžit i váš soukromý život : Budete mít více volného času, budete moci častěji jezdit na dovolenou – a vždy vězte, že vaše firma bude nadále perfektně fungovat i bez vaší neustálé přítomnosti nebo kontroly.  

Poradili jsme již více než 97+ zákazníkům. Majitelé řemeslných a specializovaných firem, jako jste vy, kteří si objednali naše školení. Na školení se dozvíte, jak digitalizovat a škálovat svou společnost, jak najímat a řídit ty správné zaměstnance, jak optimalizovat prodejní a další procesy – a jak se zbavit každodenního podnikání jako jednatel. 

Pokud chcete i vy posunout vaši firmu na další úrověň, rezervujte si úvodní konzultaci zdarma zde Úvodní konzultace zdarma.