Takto můžete čelit nedostatku kvalifikovaných pracovníků

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je problémem zejména v online podnikání. Pomocí těchto 4 kroků můžete jednou provždy napravit nedostatek kvalifikovaných pracovníků!

Škálování firmy a její růst často selhává ne kvůli marketingu nebo prodeji, ale kvůli otázce nedostatku zaměstnanců . 

Je to proto, že pro většinu pracovních míst v podnikání neexistuje žádné formální školení . Většina majitelů firem neumí vybudovat skutečný tým. Proto je důležité udělat krok od živnostníka k podnikateli s týmem. A přesně tento krok bych vám nyní rád vysvětlil.

Sbohem nedostatku kvalifikovaných pracovníků: takto získáváte nové zaměstnance

Ve skutečnosti to není jeden krok, ale čtyři. Navazují na sebe a jsou celkem jednoduché. Můžete tedy okamžitě začít s realizací!

Vytvořit viditelnost

Prvním krokem je vytvoření viditelnosti pro vaši společnost. Potřebujete profesionální webové stránky a přítomnost na sociálních sítích . Cílem je prezentovat Vaši společnost jako atraktivního zaměstnavatele . Můžete to udělat např. Zveřejněte fotografie své kanceláře a zaměstnanců. Tím se stáváte atraktivnější nejen v očích potenciálních nových zaměstnanců, ale také pro vaši cílovou skupinu.

Reklamy na sociálních sítích

Inzeráty na kariérní portály fungují pouze pro lidi, kteří hledají práci, tedy pro docela malý okruh. Na druhou stranu placená reklama na sociálních sítích (zejména na Facebooku) přitahuje i kvalifikované pracovníky, kteří práci aktivně nehledají. 

Digitální onboarding (= nábor zaměstnanců)

Jakmile přijmete své první zaměstnance, projdou digitálním onboardingem ve video podobě. Slouží k rychlému a efektivnímu zapracování nových zaměstnanců , kteří jsou díky onboardingu připraveni k akci již po dvou týdnech. Zaručujete také, že všichni vaši zaměstnanci pracují podle stejných specifikací. Po dokončení lze digitální onboarding používat znovu a znovu, takže je ideální pro společnosti v procesu škálování.

Interní vzdělávání a školení

Nejen zapracování, ale i školení a další vzdělávání probíhá v digitální podobě. Tímto způsobem si můžete vychovat své vlastní specialisty – a už se nikdy nebudete muset obávat nedostatku kvalifikovaných pracovníků.

To však funguje pouze v případě, že se vám podaří přehledně strukturovat své odborné znalosti a rozložit je do jednotlivých pracovních kroků. Jednotlivé kroky se pak mohou vaši noví zaměstnanci (kteří mohou být i kariéristé) celkem snadno naučit.

Pokud budete postupovat podle těchto 4 kroků, brzy uvidíte, že nedostatek zaměstnanců lze opravit jednou provždy! Snadno najdete, najmete a vyškolíte kvalifikované zaměstnance – vytvoříte tak dokonalé podmínky pro škálování vaší společnosti.

Další tipy pro nábor a řízení zaměstnanců

  • Vaši zaměstnanci by měli být vždy zaměstnáni na plný úvazek. To zvyšuje angažovanost, produktivitu a loajalitu. 
  • Vaši zaměstnanci by měli pracovat na místě ve vaší kanceláři. Vyhněte se nezávislým pracovníkům a externím prodejním týmům.
  • Obsazujte pozice podle typu osobnosti. Proveďte testy osobnosti a najděte ty správné zaměstnance pro své otevřené pozice.
  • Platba založená na úspěchu může být také vhodná, zejména pro obchodníky. To zvyšuje vaši motivaci.

Naučte se, jak ovládnout prodej a marketing, nábor a řízení zaměstnanců, způsob myšlení, digitalizaci a nakonec i škálování vaší společnosti – a dosáhnout tak vysokých 5 až 6místných měsíčních tržeb ! Stačí si jednoduše rezervovat úvodní bezplatnou konzultaci zde Úvodní konzultace zdarma , kde probereme vaši současnou a požadovanou situaci a jak Vám můžeme pomoci.

Závěr: čelit nedostatku kvalifikovaných pracovníků

Nyní víte, proč tolik podnikatelů trpí nedostatkem dovedností. Ale také jste se dozvěděli, že to tak být nemusí. Čtyři kroky vedou ke konečnému odstranění nedostatku kvalifikovaných pracovníků v podnikání . Čtyři kroky jsou: vytvoření viditelnosti, umístění online reklamy, nábor a školení zaměstnanců digitálně .

Měli byste se také ujistit, že všichni vaši zaměstnanci jsou zaměstnáni na plný úvazek a dostavují se k práci do kanceláři. To je velmi důležité, pokud chcete vybudovat  dlouhodobý spolupracující a rostoucí tým .

Chcete škálovat svou společnost a rozšířit svůj tým, ale nevíte, jak přesně postupovat? Potřebujete podporu, ale nevíte, kde ji najít? Pak přijďte do Korda Consulting! Doprovázeli jsme dlouhodobě více než 97+ majitelů firem ve všech různých druzích řemeslných odvětví. Vysoké 5 až 6místné měsíční tržby nejsou u zákazníků neobvyklé. Sami jsme v roce 2021 vygenerovali tržby přes 15 miliónů korun.

Domluvte si bezplatnou úvodní konzultaci již nyní na www.bronislavkorda.cz. Jeden z našich strategických konzultantů s vámi bude spolupracovat a určí, jak vám můžeme nejlépe pomoci dosáhnout vašich cílů.